Toimivien yhteyksien tarpeen on tuonut esiin viimeistään etätyön räjähdysmäinen kasvu koronapandemian aikana. Etätyön lisäksi kunnat ja kaupungit voivat hyvien tietoliikenneyhteyksien avulla varmistaa, että esimerkiksi digitaaliset palvelut, etäasiointi ja viihdepalvelut ovat asukkaiden saavutettavissa. Luotettavaa nettiyhteyttä arvostavat niin vakituiset kuntalaiset kuin vapaa-ajan asukkaatkin.
”Asiakkaamme tuskailevat usein riittämättömiä yhteyksiään. Epävarmalla ja hitaalla nettiyhteydellä etätöiden tekeminen ei yksinkertaisesti onnistu. Kun yhtälöön vielä lisätään erilaisten suoratoistopalveluiden yleistyminen ja verkkopelaaminen, on katastrofi usein valmis”, tiivistää verkkoyhtiö Fibernet Finland Oy:n toimitusjohtaja Janne Ahola.
Hyvillä nettiyhteyksillä vaikutusta myös kiinteistöjen arvoon
Koronapandemian aikana on kansainvälisestikin huomattu, kuinka ihmisten netinkäyttötottumukset ovat muuttuneet ja datan käyttömäärät kasvaneet räjähdysmäisesti. Toimivien yhteyksien arvostus on kasvanut käyttömäärän lisääntyessä. Tämän on huomannut myös Sp-Kodin Jukka Rusanen, joka on toiminut pitkään kiinteistönvälittäjänä Etelä-Karjalan alueella.
”Asunnonostajat ottavat enenevässä määrin puheeksi myös laajakaistayhteydet. Etenkin valokuituyhteys on arvostettu ominaisuus, joka monessa tapauksessa helpottaa kiinteistön myyntiä”, Rusanen toteaa.
Imatran kaupunki panostaa laajakaistayhteyksiin
Imatralla verkkoyhteyksien merkitys on otettu vakavasti. Kaupunki on solminut yhteistyösopimuksen Fibernet Finland Oy:n kanssa. Fibernet aloitti valokuituverkon rakentamisen Lakasenpellossa ja Mansikkalassa viime vuonna. Rakentamista jatketaan kesäkuun lopulla, ja verkon laajentaminen muille alueille on työn alla.
”Meillä on valmiudet toteuttaa liittymä 2 000 kiinteistöön tämän vuoden aikana ja ensi vuonna olisi tarkoitus tehdä 3000–4000 liittymää lisää. Verkkomme on viimeisintä teknologiaa ja pystymme tarjoamaan jopa 10 000 Mbit/s nopeudet myös kuluttajille”, kertoo Janne Ahola.
Rakentaminen Imatralla etenee sitä mukaa kuin kiinnostus laajakaistayhteyden hankkimiseen nousee eri alueilla riittävän suureksi. Myös Imatran kiinteistöyhtiö Mitra aikoo tilata laajakaistayhteyden useisiin kiinteistöihinsä.
”Toimivat nopeat nettiyhteydet ovat elinehto kaupunkiseutujen kilpailukyvyn näkökulmasta. On hienoa, että Fibernet investoi näin kokonaisvaltaisesti Imatralle tarjoamalla hyvin laajasti mahdollisuutta liittyä nopeiden yhteyksien piiriin. Mekin tulemme yhdessä asiakkaidemme kanssa hyödyntämään tätä mahdollisuutta. Nopeat verkkoyhteydet lisäävät kiinteistöjen kilpailukykyä tulevaisuudessa”, kertoo Mitran toimitusjohtaja Lassi Nurmi.
Imatran verkkoyhteydet rakentuvat paikallisin voimin
Verkkoja rakentava Fibernet uskoo vahvasti paikallisen yhteistyön voimaan.
”Olemme juuri avanneet toimipisteen Imatralle ja palkanneet myyntiin paikallisen henkilön. Verkkojen rakentamiseen olemme palkkaamassa useita alueella asuvia henkilöitä. Lisäksi käytämme paikallisia alihankkijoita”, sanoo Janne Ahola.