» Valokuitu » Usein kysyttyä
Kaksi ihmistä työskentelemässä tietokoneruutujen äärellä

Usein kysyttyä

Yleisimmät valokuidun asennukseen ja käyttöön liittyvät kysymykset ja vastaukset

Miten valokaapeli asennetaan talooni?

Valokaapelia varten asennetaan maahan suojaputki, johon valokaapeli asennetaan puhallustekniikalla. Kiinteistössä valokaapeli tuodaan kiinteistön sisälle ensisijaisesti olemassa olevasta läpiviennistä. Jos tätä ei ole olemassa, talon ulkoseinälle asennetaan muovikotelo ja yhteys tuodaan sisälle kotelon kautta sisäasennukseen soveltuvalla kaapelilla. Talon sisälle tulee pienikokoinen kotelo, johon aktiivilaite kytketään.

Voinko saada liittymismaksusta kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennyksen määrittelee lopullisesti aina verottaja. Voit kuitenkin hakea kotitalousvähennystä oman kiinteistösi alueella tapahtuvasta työstä. Tämä summa eritellään liittymismaksussa ja vahvistetaan liittymishinnaston yhteydessä. Lisätietoja on saatavana Verohallinnon palvelusta tai Taloustaidon artikkelista.

Voinko itse vaikuttaa valokaapelin asennuspaikkaan?

Kyllä voit. Asennusreitti suunnitellaan jokaisella kiinteistöllä yhdessä kiinteistön omistajan kanssa. Pyrimme minimoimaan pihan vauriot ja piha saatetaan mahdollimman samaan kuntoon kuin ennen asennusta. Mahdolliset nurmetukset kuuluvat kuitenkin kiinteistönomistajan vastuulle.

Mikä on paras paikka asentaa valokuidun aktiivilaite?

Jos kiinteistössä on yleiskaapelointiverkko eli tähtimäinen kaapelointi teknisestä tilasta huoneisiin, laite kannattaa sijoittaa tekniseen tilaan. Näin on yleensä 2000-luvulla rakennetuissa taloissa. Muissa kohteissa laite kannattaa sijoittaa paikkaan, johon se on helpoin ja huomaamattomin sijoittaa. Laitteessa ei ole yhdistettynä langatonta (WLAN) reitintä, joten sijoittelussa kannattaa huomioida että erillinen WLAN-tukiasema voitaisiin sijoittaa mahdollisimman ylös parhaan kuuluvuuden takaamiseksi. Laite tarvitsee toimiakseen sähköä, joten pistorasia tulee olla sijoituspaikan lähellä.

Eikö 5G korvaa valokuidun tarpeen?

Ei korvaa vaan 5G tulee täydentämään laajakaistaratkaisuja. 5G-tukiasema tarvitsee toimiakseen valokuituyhteyden ja varaudumme valokuiturakentamisessa siihen, että alueille voidaan toteuttaa myös 5G-verkko. Suomalaiset ovat tottuneet käyttämään mobiilidataa ja Suomessa mobiilidatan käyttö onkin maailman kärkiluokkaa ja siirretyn datan määrä kasvaa hurjaa vauhtia. Tämä aiheuttaa, että mobiiliverkkojen kuormitus on etenkin iltaisin kovaa, jolloin yhteysnopeus ja verkon viive heikkenevät. Valokuitu on pitkäikäinen investointi, jota ei mikään langaton tekniikka tule syrjäyttämään.

Voinko liittyä verkkoon myöhemmin?

Jos alueelle on rakennettu valokuituverkko, niin liittyminen myöhemmin on myös mahdollista. Liittymismaksu on kuitenkin korkeampi johtuen aiheutuvista lisäkustannuksista. Jos alueelle ei ole rakennettu verkkoa niin liittyminen ei ole mahdollista. Valmiuden rakentaminen edellyttää, että alueen kiinteistöistä riittävän moni tekee liittymäsopimuksen.

Mihin eläkeläinen tarvitsee valokuitua ja nopeaa nettiä?

Valokuidulla toteutettu laajakaistayhteys on paljon muutakin kuin vain nopea netti. Luotettava ja laadukas yhteys takaa häiriöttömän TV-kuvan. Lisäksi videopuhelut onnistuvat vaikka lastenlasten kanssa erinomaisella kuvanlaadulla. Myös mahdolliset lääkärissä käynnit voi hoitaa jo kotoa etäyhteydellä.

Nykyisten palveluiden rinnalle kehitetään jatkuvasti uusia palveluita, jotka tulevat vaatimaan nopeaa laajakaistayhteyttä. Jos jossain vaiheessa tulee tarve luopua omasta kiinteistöstä, uusi omistaja saattaa arvostaa valokuituyhteyttä ja kaupat voivat syntyä helpommin ja kiinteistöstä on mahdollista saada korkeampi hinta.

Mitä tarkoittaa, että verkko on avoin?

Avoin verkko tarkoittaa, että verkon käyttäjillä on mahdollista valita palvelunsa useiden palveluntarjoajien välillä joko palvelun laadun tai hinnan perusteella. Näin käyttäjä ei ole sidottu yhteen palveluntarjoajaan, joka saattaa muuttaa hinnoitteluaan verkon eliniän aikana. Usean palveluntarjoajan verkossa valinnanvapaus palveluiden välillä takaa paremman palvelun laadun ja kilpailukykyiset hinnat kuin yhden palveluntuottajan mallissa. Valinta eri palveluiden välillä tehdään palveluportaalissamme.

Mitä tarkoittaa symmetrinen yhteys?

Verkon symmetrisyydellä tarkoitetaan, että verkon yhteysnopeus on yhtä suuri niin verkosta käyttäjälle kuin käyttäjältä verkkoon päin. Yhteysnopeuden ensimmäinen luku tarkoittaa latausnopeutta verkosta käyttäjälle ja jälkimmäinen luku nopeutta käyttäjältä verkkoon päin. Yleisesti mobiilitekniikoiden yhteysnopeutta mainostetaan ainoastaan latausnopeuden osalta. Niin mobiilitekniikoissa kuin muissakin laajakaistatekniikoissa valokuitua lukuunottamatta yhteysnopeus käyttäjältä verkkoon päin on huomattavasti hitaampi kuin verkostä käyttäjälle.
Yhteysnopeuden symmetrisyys on erityisen tärkeää videopuheluissa, verkkopelaamisessa ja tiedostojen siirtämisessä pilvipalveluihin ja sen merkitys tulee korostumaan entisestään.

Mitkä ovat sopimusehdot?

Sopimusehdot ovat nähtävissä hinnasto-sivullamme. Liittymissopimus vaihtelee alueittain ja sopimus on nähtävissä ennen allekirjoitusta. Sopimuksen allekirjoituksen jälkeen tarkastamme sopimuksen ja lähetämme erillisen tilausvahvistuksen. Tilausvahvistuksen vastaanottamisen jälkeen kuluttaja-asiakkailla on 14 vrk peruuttamisoikeus. Myöhemmin peruutettaessa Fibernetillä on oikeus veloittaa kohtuulliset kustannukset, jotka aiheutuvat peruutuksesta. Ennen rakentamispäätöstä korvaus on 200 €. Rakentamispäätöksen jälkeen veloitus on 500 €. Jos työt ovat jo alueella alkaneet, veloitus on 1249 €.

Kuinka nopeasti rakentamispäätös tehdään ja kuinka nopeasti saan liittymän?

Uusilla vuonna 2023 avatuilla myyntialueilla rakentamispäätös tehdään viimeistään 9 kk tilauksesta. Pyrimme kuitenkin, että päätös tehtäisiin 4 kk tilauksesta. Päätöksen aikataulu on riippuvainen tilausten määrästä alueella.

Sitoudumme toimittamaan liittymän viimeistään 18 kk kuluessa rakentamispäätöksestä. Käytännössä myymme kuitenkin vain alueita, mitkä ovat kuluvan vuoden rakentamissuunnitelmissa, mikä tarkoittaa että liittymä pyritään toimittamaan 9 kk kuluessa rakentamispäätöksestä.

Usein kysyttyä

Tervetuloa Usein kysyttyä -sivulle! Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, jotka ovat askarruttaneet asiakkaitamme.

Jos et löydä vastausta omaan kysymykseesi, ota meihin yhteyttä!

Haluatko arvioida meidät?

Oletko jo tilannut meiltä valokuituliittymän? Jätä meille arvostelu ja kerro miten meni! Oma palautteesi saattaa auttaa niitä, jotka vielä harkitsevat valokuituliittymän tilaamista.

Jätä arvostelu Trustmary-palvelussa

Fibernet Finland Oy