» Valokuitu » Tietoa valokuidusta
Jalkapallo-ottelu käynnissä televisioruudulla olohuoneessa

Tietoa valokuidusta

Valokuituyhteys toimii samalla nopeudella riippumatta kellonajasta tai käyttäjien määrästä

Valokuitu mahdollistaa tasaisemman nettiyhteyden kuin muut laajakaistatekniikat. Mobiiliverkossa nopeus vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon netin käyttäjiä on verkossa samaan aikaan. Valokuituverkossa nopeus on aina sama, kuormituksesta huolimatta. Valokuitu on pitkäikäinen investointi, joka myös nostaa kiinteistön arvoa.

Mitä on valokuitu?

Optisessa tiedonsiirrossa käytettävä valokuitu on valmistettu kvartsilasista. Valokuitu on erittäin ohut, noin hiuksenpaksuinen elementti. Kuitu on suojattu päällysteellä ja kaapelivaipalla, jotta se kestää niin asennuksen kuin käytön aikaista rasitusta vähintään 40 vuoden ajan. Yhdessä valokaapelissa on yleensä useampi kuituja. Kiinteistöihin asennettavissa kaapeleissa on tyypillisesti neljä kuitua. Runkoverkoissa käytettävissä kaapeleissa voi olla satoja kuituja.

Optisessa kuidussa tieto siirtyy sähkömagneettisena säteilynä aaltomaisesti. Kuidussa käytettävät taajuudet ovat suuria, mikä mahdollistaa ison kaistanleveyden ja tiedonsiirtonopeuden. Voidaankin sanoa, että valokuidussa saavutettava tiedonsiirtonopeus on lähes ääretön. Tällä hetkellä suurin saavutettu nopeus valokuidussa on 319 teratavua sekunnissa (319 000 x 1000 Mbit/s).

Optinen kuitu on eriste, joten se on immuuni häiriöille. Muut laitteet ja koneet eivät siis häiritse valokuidussa tapahtuvaa tiedonsiirtoa samalla tavalla kuin esimerkiksi mobiili- ja kuparitekniikalla toteutetuissa tiedonsiirtoverkoissa.

Miksi juuri valokuitu, eikö mobiiliyhteys riitä?

Suomalaiset ovat tottuneet käyttämään mobiilidataa. Suomessa mobiilidatan käyttö on maailman kärkiluokkaa, ja siirretyn datan määrä kasvaa hurjaa vauhtia. Tämän takia mobiiliverkkojen kuormitus on kovaa etenkin iltaisin. Kovan kuormituksen alla mobiiliverkon yhteysnopeus laskee ja verkon viive lisääntyy. Nettiyhteys hidastelee, suoratoistopalveluissa kuvaa pätkii, verkkopeleissä peli niin sanotusti lagaa ja tiedoston lataaminen pilvipalveluihin on hidasta.

Valokuituyhteydellä niin nettisurffailu, suoratoistopalvelut 4K-laadulla kuin nettipelaaminenkin toimivat ilman pätkimistä ja hidastelua. Valokuitu on pitkäikäinen investointi, jota mikään langaton tekniikka ei tule syrjäyttämään. Myös 5G-tukiasema tarvitsee toimiakseen valokuituyhteyden. Varaudumme valokuiturakentamisessa siihen, että alueille voidaan toteuttaa myös 5G-verkko. Valokuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa ja tekee arjesta sujuvampaa.

Valokuituyhteydessä nopeus on huippuluokkaa ja verkon viive pieni

Valokuituverkon elinikä on yli 40 vuotta. Toteutamme verkon markkinoiden parhailla tuotteilla, jotta verkko varmasti toimii luotettavasti ja pääset nauttimaan hyvistä yhteyksistä ilman katkoksia. Verkkoa ei tarvitse päivittää, vaan se tarjoaa takuuvarman, nopean yhteyden vuosikymmeniksi eteenpäin. Internet-yhteyden nopeus on jopa 10 000 Mbit/s niin verkosta kotiin kuin toiseen suuntaan. Yhteydessä nopeuden lisäksi toinen tärkeä asia on verkon viive, mikä valokuidussa on huomattavasti pienempi kuin mobiili- tai VDSL-verkossa.

Valokuituyhteydessä ei ole nopeusvaihtelua kuten muissa laajakaistatekniikoissa. Yhteys toimii samalla nopeudella riippumatta kellonajasta tai käyttäjien määrästä. Verkon käyttäjä voi valita haluamansa nopeuden laajasta palveluvalikoimastamme.

Miten me sen teemme?

Valokuituyhteyksiä tarjoaa moni toimija. Meidät erottaa muista erityisesti käytössämme oleva rakennustekniikka. Rakennamme verkon edistyksellisellä mikrosahaustekniikalla, joka säästää niin luontoa, aikaa kuin rakennettavan alueen asukkaiden hermojakin. Mikrosahaustekniikan päästöt ovat yli viisi kertaa pienemmät kuin perinteisten tekniikoiden, ja yksi katualue on valmis yhdessä päivässä. Koska sahauskone tekee maahan vain hyvin matalan ja siistin kaivannon, on piha-alue ennallaan hyvin pian rakentamisen jälkeen. Järeitä kaivinkoneita ei tarvita, eikä katuja tarvitse sulkea. Vaarallisia kuoppia ei siis synny, ja asukkaat pääsevät kulkemaan koteihinsa häiriöttä.

Alueen rakentamispäätös tehdään kun alueelta yli 30 % kiinteistöistä on tehnyt liittymissopimuksen. Palvelulupauksemme mukaisesti rakentamispäätös ilmoitetaan viimeistään yhdeksän kuukauden kuluttua tilauksesta. Liittymä on toimitettu viimeistään 18 kk kuluessa rakentamispäätöksestä.

Verkomme on avoin, eli siellä voi toimia useita palveluntarjoajia niin internet- kuin TV-palveluille. Voit valita vapaasti mieleisesi palveluntarjoajan joko palvelun laadun tai hinnan perusteella. Aluksi verkossa on kuitenkin vain yksi palveluntarjoaja, mutta tarjonta lisääntyy käyttäjien määrän kasvettua.

Fibernet Finland Oy