» Valokuitu » Ohjeet liittymän käyttöönottoon

Ohjeet liittymän käyttöönottoon

Ilmoitamme tekstiviestillä, kun liittymä on kytketty


Valokuituliittymä on käyttövalmis, kun kaikki tarvittavat kytkennät on tehty. Ilmoitamme tekstiviestillä, kun liittymä on kytketty.

Päätelaite

Saatuasi ilmoituksen, että liittymä on käyttövalmis, tulee seuraavaksi kytkeä päätelaite sähköverkkoon. Kytke ensin päätelaitteen virtajohdon pistoke päätelaitteeseen (5) ja tämän jälkeen toinen pää pistorasiaan. Seuraavaksi kytke laite päälle on-off-nappulasta (6). Päätelaitteen käynnistyminen ensimmäisellä kerralla kestää useamman minuutin. Älä irroita virtajohtoa ensimmäisen käynnistymiskerran yhteydessä.

Käynnistymisen jälkeen päätelaitteessa tulee olla seuraavat merkkivalot (1) aktiivisina:

Käyttöjännitteen merkkivalo. Tulee olla kokoaikaisesti vihreä.

Jos valo ei ole vihreä, tarkista päätelaitteesta, että virtajohto on kytketty kunnolla laitteeseen ja että virtajohdon toinen pää on kunnolla pistorasiassa.

Verkkoyhteyden merkkivalo. Kun verkkoyhteys on toiminnassa, valon tulee olla vihreä.

Jos valo ei ole vihreä vaan punainen, tarkista että laitteessa olevaa valkoista kaapelia ei ole vahingossa irroitettu tai kaapeli ole muuten vaurioitunut. Jos näin on tapahtunut, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Älä irroita itse tätä valkoista kaapelia laitteesta, sillä kaapelin liittimiin mahdollisesti pääsevä lika saattaa aiheuttaa yhteyteen toimintaongelman. Lisäksi valokuidun kautta tuleva optinen signaali on silmälle näkymätöntä, ja saattaa aiheuttaa näkövaurioita silmään kuituun katsottaessa.

Lähiverkkoyhteyden merkkivalo. Kun laitteen LAN-porttiin (3) on kytketty laite, tämän valon tulee olla joko vilkkuva tai kokoaikaisesti vihreä. Jos mitään laitetta ei ole kytketty, valo ei ole aktiivinen. Valon vilkkuessa vihreänä, laite liikennöi.

Jos valo ei ole vihreä, tarkista että LAN-porttiin kytketty kaapeli on kunnolla paikallaan.

Valo on normaalisti pois päältä. Valo on aktiivinen ainoastaan, kun laitteen ohjelmistopäivitys on käynnissä.

Päätelaite on siltaavassa tilassa ja laitteen LAN-porttiin voi kytkeä suoraan laitteen kuten tietokoneen tai WLAN/WiFi-reitittimen. IP-osoitteet jaetaan laitteille dynaamisesti. Liittymään on saatavissa enintään kaksi julkista IPv4-osoitetta samanaikaisesti (myös IPv6 saatavilla). Jos kotiverkossa on enemmän laitteita, päätelaitteeseen tulee olla kytkettynä reitittävä laite, jonka kautta on mahdollista saada lisää ip-osoitteita käyttöön kotiverkossa. Reitittävänä laitteena voi toimia esimerkiksi Wifi-laite. Tarvittavat laitteet saat hankittua myös meiltä.

Nopeustestaus

Huomioithan seuraavat asiat, jos teet yhteyden nopeustestausta esim. Speedtestillä:

 • luotettavimman tuloksen saat kun tietokone on kytketty suoraan päätelaitteen LAN-porttiin. Myös käytetyllä kaapelilla tietokoneen ja päätelaitteen välillä saattaa olla vaikutusta tulokseen, joten käytä laadukasta Cat 6 U/UTP-kaapelia. Jos käytät adapteria tietokoneen ja päätelaitteen välillä, tämä saattaa myös vaikuttaa nopeuteen.
 • sulje muut ohjelmat tietokoneesta mittauksen ajaksi
 • tietokoneen prosessori, LAN-portti ja kovalevy (SSD/HDD) saattavat vaikuttaa mittaustulokseen
 • jos mittaat nopeutta langattoman verkon kautta niin tällöin käytetty langattoman verkon tukiasema vaikuttaa huomattavasti mittaustulokseen
 • valitse itseäsi lähinnä oleva testauspalvelin ja kokeile tulosta eri palvelimilla.

Tietoturva

Muistathan huolehtia laitteidesi tietoturvasta! Lisätietietoa on esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskuksen artikkelissa. Päätelaitteeseen tulee kytkeä erillinen palomuuri tai Wifi-laite, jossa on palomuurin ominaisuudet ja verkkoliikenteen suodatus. Päätelaite on siltaava. Tämä tarkoittaa, että jos kytket päätelaitteeseen suoraan esimerkiksi tietokoneen niin tietokone on suoraan yhteydessä internetiin julkisella osoitteella, mikä ei ole tietoturvallista.

Maxivision IPTV

Maxivisionin IPTV-palvelu vaatii toimiakseen IPTV digiboksin. Digiboksi toimii langattomasti. Maxivisionin digiboksi tulee rekisteröidä ennen palvelun käyttöönottoa. Tarkemmat ohjeet on luettavissa Maxivisionin sivuilta.

Plume Wifi-laitteen asennus

Plumen Wifi-laitteen asennus on helppoa. Alla lyhyt ohje laitteiden asennukseen. Myös puhelimeen asennettava sovellus neuvoo asennuksessa.

Tarkemmat ohjeet ovat saatavissa Plumen sivuilla englanniksi.

 1. lataa HomePass-sovellus omasta sovelluskaupastasi puhelimeesi tai tablettiin.

Google Play-kauppa Android-laitteille

App Store Apple-laitteille

 1. avaa sovellus ja valitse ’Set up Plume/Asenna Plume
 2. sovellus pyytää antamaan nimesi ja sähköpostiosoitteen. Näillä tiedoilla luodaan käyttäjätili.
 3. määritä vähintään 8 merkkiä pitkä salasana tilillesi

 1. avaa sähköpostisovelluksesi ja varmista tilisi luonti
 1. tilisi on nyt luotu ja voit jatkaa asennusta seuraamalla sovelluksen ohjeita

Plume Superpodin sijoittelu vaikuttaa laitteiden toimintaan. Yhdellä Superpodilla voidaan yleisesti kattaa 1-2 huoneen verkkopeitto, mutta jos laite on sijoitettu keskeiselle paikalle, voidaan yhdellä laitteella onnistua kattamaan laajempikin tila. Kahden kerroksen kiinteistöihin on suositeltavaa sijoittaa omat Superpodit kumpaankin kerrokseen. Päälaitteena toimiva Superpod tulee sijoittaa valokuidun päätelaitteen kanssa samaan tilaan, sillä Superpod liitetään kytkentäkaapelilla päätelaitteeseen. Vinkkejä oikeanlaiseen sijoitteluun on alapuolella olevassa kuvassa sekä Plumen ohjeessa.

Fibernet Finland Oy